FAQ / Veel gestelde vragen

Heb je een vraag en staat deze er niet bij?

 

Stuur mij even een mailtje en ik beantwoord met liefde je vraag.

Én het zorgt ervoor dat de ‘veel gestelde vragen pagina’ steeds completer wordt.
En daar wordt ik blij van!

sprankelende groet,
Ritska

Ik heb mijn probleem nog nooit aan iemand verteld omdat het nogal gevoelig ligt. Hoe weet ik of ik jou kan vertrouwen?

De enige manier om daar achter te komen is om met elkaar in gesprek te gaan en om daarna op je gevoel af te gaan. Je probleem hoeft dan nog helemaal niet in detail  te sprake te komen om dat te kunnen bepalen. Ik kan je beloven dat ik luister zonder oordeel en altijd eerlijk ben in wat er kan. Als je op je onderbuik-gevoel durft te vertrouwen weet je na het gesprek of we een goede klik hebben en of ik je vertrouwen waard ben. Als therapeut heb ik overigens (net als een huisarts, psycholoog of een dokter) een geheimhoudingsplicht. Dus je  probleem is veilig bij mij.

Ik heb een probleem wat een enorm taboe is in de maatschappij. Ik ben bang dat niemand mij begrijpt.

Ik begrijp dat je het gevoel kan hebben dat niemand je begrijpt. En dat maakt het soms een stuk lastiger om iemand in vertrouwen te nemen. Maar juist dit probleem aanpakken gaat je heel veel opleveren. Ik weet dit uit eigen ervaring. We gaan samen op zoek naar een vorm die bij jou past, waarbij je mag uiten wie je echt bent. Daarbij wil ik meegeven dat ik een taboedoorbreker ben (lees: taboedoorbreker voor aanvullende info). Abnormaal staat dan ook niet in mijn woordenboek. Ik luister zonder oordeel en schrik nergens meer van.  Dus ik daag je uit om het me juist te vertellen om te checken of ik écht nergens meer van schrik.

Hoe gaat een sessie precies?

Tijdens een sessie werken we met een trance. Dit is een natuurlijke staat van bewustzijn die we verdiepen door het te koppelen aan een gevoel, emotie, situatie of lichaamsgevoel. Tijdens deze trance ben je je bewust dat je op de bank ligt in de praktijk, maar kan je tegelijkertijd bepaalde ervaringen herbeleven (denk aan dat boek). Je houdt dus de controle over de sessie. Ik stuur alleen bij waar nodig en door vragen te stellen begeleid ik je op jouw reis naar datgene wat je inzicht geeft in de problematiek die we op dat moment aanpakken.  Doordat je via het onderbewustzijn werkt “vallen er kwartjes” en begrijp je wat er is gebeurd, wat je hebt vastgezet, welke conclusies je daaruit hebt getrokken en wat de gevolgen zijn voor het hier en nu (patronen, overgevoeligheid/triggers) en in welke mate ze je nog belemmeren.

Elke sessie is uniek omdat elke mens en elk probleem uniek is. Dus zelfs voor dezelfde cliënten zijn de sessies vaak heel verschillend van elkaar. Ik ben je luisterend oor, je motiverende mentor en dat dappere duwtje in je rug. Je bent in ervaren, vertrouwde handen met een maatwerk-mix van regressietherapie, levenscoaching & energiewerk, helemaal op jou afgestemd.

Lees het blog over trance voor meer informatie

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Hoeveel sessies je nodig hebt is bij iedereen verschillend. Dit is onder andere afhankelijk van de verwevenheid van je probleem. Hoe meer het verweven is op verschillende vlakken en niveaus van je leven, hoe meer tijd je nodig hebt om deze verwevenheid te ontrafelen. Is het een heel duidelijk en specifiek probleem dan is dat, over het algemeen, een stuk makkelijker. Je kan een beetje de leidraad aanhouden dat je gemiddeld 3 sessies per probleem nodig hebt. Het effect zal je echter al na 1 sessie ervaren. Ik kan met eerlijkheid zeggen dat ik tot nu toe nog niemand heb gehad die geen positief effect had.  En het is aan jou om te bepalen of het voldoende is opgelost of niet. Na de intake kan ik je meer duidelijkheid geven over het geschatte aantal sessies. En je kan altijd stoppen.  Jij bepaald.

Zijn de effecten blijvend?

Ja de effecten zijn blijvend. Omdat we het probleem bij de wortel aanpakken zijn de effecten blijvend. Als het probleem op meerdere lagen verwerven is, zijn soms meerdere sessies nodig. Maar elke laag die aangepakt wordt geeft een blijvend effect. Gaaf hé!

Waar moet ik rekening mee houden na afloop van een sessie?

Na afloop van de sessie nemen we, met een kopje thee of een glaasje water, even een moment om weer even ‘te landen’. Pas op het moment dat je weer helder en fit genoeg bent om naar huis te rijden, laat ik je gaan. Eenmaal thuis ervaart iedereen wat anders.  Vaak wordt er meer rust ervaren, in je lijf en/of in je hoofd. Of krijg je kleine  signalen door dat je dingen hebt aangepakt, verwerkt en geheeld. Voor ieder is hoe zich dit uit ook verschillend. Ik raad iedereen altijd wel aan om de rest van de dag niets ingewikkelds te plannen. Dus liever geen moeilijke of intense gesprekken, geen werk of studie of andere dingen die veel concentratie vergen. Neem juist de tijd om de flow van de sessie te ervaren, ervan te genieten en deze tot rust te laten komen. Maar vooral GENIET ervan. En mocht er iets gebeuren wat je niet begrijpt of niet had verwacht, neem gewoon even contact met me op dan kunnen we het erover hebben.

Wat is trance nou eigenlijk?

Om je wat inzicht te geven zal ik je eerst vertellen wat het verschil is tussen trance en hypnose. Let wel; dit is mijn mening en er zullen zovelen andere zijn die een andere mening hebben. Dus eerst even wat feiten. Wat zegt bijvoorbeeld het Nederlands woordenboek:

 Hypnose
Zelfstandig naamwoord / verbuigingen: hypnoses.
een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp

Trance
Zelfstandig naamwoord / verbuigingen: Tances
1) een dissociatief verschijnsel waarbij iemand een ander bewustzijnsniveau heeft en waarbij het persoonlijke identiteitsgevoel verminderd kan zijn
2) een muziekgenre

Hypnose is dus volgens het woordenboek kunstmatig gecreëerd en trance is een ander bewustzijnsniveau. Dit is dus niet kunstmatig gecreëerd. Dit is dus iets wat je zelf volledig in de hand hebt. Dat is goed nieuws toch?

 Meer weten hierover? Lees het blog: Trance is eng! Of toch niet? 

Is trance eng?

Nee, trance is niet eng. Zoals ik aangaf is het een beetje alsof de wereld om je heen naar de achtergrond verdwijnt. Hetzelfde als je een goed boek leest. Of een boswandeling maakt om je hoofd leeg te maken. Of als je aan het dagdromen bent. Of als je met de auto naar huis rijd en je opeens thuis bent en je een heel stuk niet bewust hebt meegekregen. Allemaal momenten waar je volledig gefocust bent op je eigen gedachten. En als er dan iets gebeurd ben je meteen weer in het hier en nu.

Hetzelfde gebeurd bij mij op de bank. Je gaat met je aandacht naar je probleem en alle emoties die daar mogelijk bij horen. Door mijn begeleiding en vragen raak je zo gefocust op je eigen gedachten dat de rest wegvalt. Je bent in trance. Tijdens de trance ervaar je mogelijk beelden, emoties, hoor je woorden of zinnen, of een combinatie van dit alles. Gewoon terwijl je je realiseert dat je bij mij op de bank ligt. En op het moment dat jij besluit je ogen open te doen, doe je dat gewoon. Zonder probleem. Net zoals je dat besluit als je bijvoorbeeld je ogen even dicht hebt gedaan bij een enge film. Jij hebt dus de controle! Op elk moment van de sessie.

Meer weten hierover? Lees het blog: Trance is eng! Of toch niet? 

Heb ik nog wel controle over mezelf als ik in trance ben?

Ja, je hebt volledig controle over jezelf. Trance is vergelijkbaar als jezelf ‘verliezen’ in iets wat zorgt dat je je omgeving vergeet. Denk aan het lezen van een goed boek, kijken van een goede film, lekker dagdromen, etc. Dan heb je ook soms niet in de gaten dat iemand je aandacht wilt. Op het moment dat je in trance bent weet je nog heel goed dat je bij mij op de bank ligt. Je kan dus elk moment zelf beslissen of je je ogen open wilt doen of niet.

Meer weten hierover? Lees het blog: Trance is eng! Of toch niet? 

Kan ik nog wel zelf naar huis rijden?

Ja, dat kan! Na de sessie nemen we heel bewust een moment om weer ‘te landen’.  Na je kopje thee of glaasje water, én nadat ik gecheckt heb of je  helder uit je ogen kijkt, kan je gewoon weer naar huis rijden.

Is regressietherapie gevaarlijk?

Nee,  regressietherapie is niet gevaarlijk, mits het wordt gedaan door een goed opgeleide gekwalificeerde therapeut. Het is natuurlijk wel zo dat je samen met je client werkt aan een trauma. Herbeleving van dit trauma kan spannend zijn. En  ik kan me voorstellen dat iemand bang is om in dit trauma vast te blijven zitten. Maar er zijn voldoende technieken voorhanden om dit niet te laten gebeuren. Ik ben als regressietherapeut hierin jarenlang getraind en ben er waakzaam op. Ik zal het nooit laten gebeuren dat ik iemand in gevaar breng of niet alles zorgvuldig behandelen. En omdat ik hier alert op ben en er zorgvuldig mee omga is het niet gevaarlijk.

Ben jij zo’n zweverig type?

Nee, ik ben geen ‘zweverig’ type. Maar ik ben wel spiritueel. Ik ben heel gevoelig voor energie en vind dat ook heel belangrijk binnen mijn vak. Ik ‘voel’ dus veel. Maar ik sta ook met beide benen in de klei. Tijdens regressietherapie en opstellingen (en eigenlijk alles wat ik in de praktijk toepas) heb je een bepaalde mate van ‘flow’ nodig. Maar de grote effectiviteit van regressietherapie is bijvoorbeeld heel meetbaar. En daar is niets ‘zweverigs’ aan. Dus net als het leven is dat een mooi samenspel van balans. En zo zie ik mezelf ook; een samenspel van spiritueel met mijn voeten in de klei.

Mij beter leren kennen? Hier wat weetjes

Mijn partner en ik hebben allebei (relatie)problemen. Mogen we samen komen?

Dat hangt af van de therapievorm. Bij coaching kunnen jullie heel goed samen een traject aangaan. Of een combinatie van samen en individueel.

Bij regressietherapie is dat niet mogelijk. Tijdens regressietherapie ga je aan de slag met trauma’s en overtuigingen. Deze trauma’s kunnen verweven zijn met delen van jullie relatie of zelfs met je partner. Het is enorm belangrijk dat je bij deze therapievorm je openlijk en eerlijk kan uiten (lees kwetsbaar). En dat je niet tegen gehouden wordt omdat je je partner niet ‘wilt kwetsen’ bijvoorbeeld.
Natuurlijk kunnen jullie wel allebei individueel bij mij aan de slag met jezelf. En kan er na deze trajecten een gezamenlijk (coachings)traject worden ingezet (als dat nog nodig is).

Een intake is nodig om te kijken wat ik voor jullie het beste ingezet kan worden.  

Ik slik medicatie. Kan ik stoppen als ik naar jou toe ga?

Dat hangt af van welke medicatie je gebruikt. En altijd in overleg met degene die je de medicatie heeft voorgeschreven. Dus wees eerlijk in wat je allemaal slikt.  

Kan ik ook iets fout doen?

Je kan niets fout doen. Je onderbewuste weet precies wat er nodig is om jou verder te helpen in je proces. Ik begeleid je hierin en zorg dat er niets gebeurd. 

Maar mijn probleem is zo anders/raar.

Alles is bespreekbaar. Of je nu geheime fantasieën, bijzondere behoeftes, of misschien een zwaar verleden hebt. Donkere ervaringen, of duistere verlangens. Abnormaal? Dat staat niet in mijn woordenboek. Alles is bespreekbaar. Wat jou gelukkig maakt, dát is de norm.

“De meest effectieve manier om de wereld te begrijpen,
is door het stellen van een vraag”

– onbekend