Op het moment dat mensen aan mij vragen wat ik doe en ik vertel dat ik regressietherapeut ben zeggen ze, dat is toch met hypnose? Als ik dan bevestig dat ik met trance werk dan is hun volgende opmerking heel vaak; maar dat is eng!

Om je wat inzicht te geven zal ik je eerst vertellen wat het verschil is tussen trance en hypnose. Let wel; dit is mijn mening en er zullen zovelen andere zijn die een andere mening hebben. Dus eerst even wat feiten. Wat zegt bijvoorbeeld het Nederlands woordenboek:

Hypnose
Zelfstandig naamwoord / verbuigingen: hypnoses.
een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp

Trance
Zelfstandig naamwoord / verbuigingen: Tances
1) een dissociatief verschijnsel waarbij iemand een ander bewustzijnsniveau heeft en waarbij het persoonlijke identiteitsgevoel verminderd kan zijn
2) een muziekgenre

Hypnose is dus volgens het woordenboek kunstmatig gecreëerd en trance is een ander bewustzijnsniveau. Dit is dus niet kunstmatig gecreëerd. Dit is dus iets wat je zelf volledig in de hand hebt. Dat is goed nieuws toch?

Als regressietherapeut werk ik zoals gezegd met trance. We gebruiken het probleem (het trauma, het patroon, datgene wat je in de weg zit, datgene wat pijn doet, etc) als ingang voor de trance, de sessie. Doordat je gefocust bent op je probleem valt al het andere om je heen weg (dissociatie – Nederlands woordenboek: toestand dat je geen aandacht voor je omgeving hebt). Dit zorgt ervoor dat je ego naar de achtergrond verdwijnt en dat je in staat bent om zonder oordelen en andere chizzel in je hoofd, daadwerkelijk te kijken naar wat er speelt. De beelden en ervaringen van het onderbewuste hebben ruimte om omhoog te komen. Mijn ervaring is dat op het moment dat je daadwerkelijk naar de oorsprong van het probleem kan kijken, je het ook echt kan oplossen. Kan loslaten. In deze staat van trance kunnen we ook energiewerk doen. En aangezien energiewerk vooral heel erg gevoelsmatig is, werkt het het beste als je hoofd daar niet te veel tussen zit.

Dat gezegd hebbende, is trance nou eng of niet?

Nee, trance is niet eng. Zoals ik aangaf is het een beetje alsof de wereld om je heen naar de achtergrond verdwijnt. Hetzelfde als je een goed boek leest. Of een boswandeling maakt om je hoofd leeg te maken. Of als je aan het dagdromen bent. Of als je met de auto naar huis rijd en je opeens thuis bent en je een heel stuk niet bewust hebt meegekregen. Allemaal momenten waar je volledig gefocust bent op je eigen gedachten. En als er dan iets gebeurd ben je meteen weer in het hier en nu.

Hetzelfde gebeurd bij mij op de bank. Je gaat met je aandacht naar je probleem en alle emoties die daar mogelijk bij horen. Door mijn begeleiding en vragen raak je zo gefocust op je eigen gedachten dat de rest wegvalt. Je bent in trance. Tijdens de trance ervaar je mogelijk beelden, emoties, hoor je woorden of zinnen, of een combinatie van dit alles. Gewoon terwijl je je realiseert dat je bij mij op de bank ligt. En op het moment dat jij besluit je ogen open te doen, doe je dat gewoon. Zonder probleem. Net zoals je dat besluit als je bijvoorbeeld je ogen even dicht hebt gedaan bij een enge film. Jij hebt dus de controle! Op elk moment van de sessie.

Maar gefocust zijn op je probleem is ook al eng.

Nee, ook dat is niet eng. Want je bent niet voor niets zo ver dat je er iets aan wilt doen. Je kan dit! En ik ben bij je en begeleid je. Als je het te spannend vindt dan zijn er voldoende technieken om te zorgen dat je er met afstand naar kan kijken. Dat houdt in dat je de emoties minder heftig voelt maar dat je het meer ervaart als bijvoorbeeld een film. En op het gewenste moment kunnen we dan weer inzoomen om te zorgen dat de sessie zo effectief mogelijk wordt. Jij neemt gedurende de hele sessie zelf beslissingen in wat je wel wilt en wat niet. Ik dwing je niet. Nou ja, ik zal soms je wat doortastend adviseren om tóch ergens naar te kijken wat jij spannend vind. Maar dat is altijd in afstemming en om je verder te helpen. Dingen aanpakken is spannend. Met de juiste begeleiding kan je dat aan. En dat is de stap naar een leven waarin je in vrijheid keuzes kan maken. En dat gun ik je zo!

De diepte van de trance is voor iedereen is het anders.

De diepte van de trance is voor iedereen anders. Dit heeft te maken met de hoeveelheid controle die je los durft te laten. De hoeveelheid persoonlijke ontwikkeling je al hebt gedaan. Het gemak waarin je je overgeeft. Maar vooral ook het vertrouwen in jezelf en je therapeut. In regressietherapie spreken we altijd over het vierkant van vertrouwen. De therapeut heeft vertrouwen in zichzelf, de client heeft vertrouwen in zichzelf, de client heeft vertrouwen in de therapeut en de therapeut heeft vertrouwen in de client. Dit is de basis om een therapiesessie te starten. Is dat vertrouwen er niet zal de sessie niet effectief zijn en vind ik als therapeut dat je die sessie niet eens aan moet gaan. Is dat vierkant van vertrouwen wel aanwezig is dit de basis voor een zeer effectieve mooie sessie. Om te ontdekken hoe dat nou zit met het vertrouwen in jezelf en je therapeut hebben we voor een sessie een intake. Op dat moment kunnen we kijken of we de klink hebben, het vertrouwen en of we elkaar begrijpen. Is dat niet het geval verwijs ik je door naar een ander. Geen probleem, even goede vrienden. De juiste match is cruciaal.

Mijn ervaringen met trance?

Tijdens de gehele 3 jarige opleiding ben ik elke les met mijn persoonlijke ontwikkeling en de regressie technieken aan het werk geweest. Naast de lessen ben ik de eerste 2 jaren ook een zestal keer per jaar (minimaal en bij mij waren er wel meer nodig want ik had nogal wat op te ruimen) bij een leertherapeut om je eigen problemen / trauma’s / patronen etc aan te pakken. Het is namelijk niet de bedoeling dat je gaat meehuilen met een client omdat je op hetzelfde probleem triggert. Daarnaast volg ik bijscholingen en zit ik in een supervisiegroep om mijn kennis en ontwikkeling up-to-date te houden en eventueel aan te pakken. Kortgezegd: ik heb best al heel wat keer op een bank in trance gelegen. En in het begin vond ik het ook spannend maar nu ik de ervaring heb gehad vind ik het heerlijk. Je kan namelijk jezelf niet voor de gek houden en doordat je begeleid wordt door een therapeut kan je ook je gewoon ontspannen. Je hoeft niet te veel na te denken. Liever niet zelfs. Hoe minder je nadenkt hoe beter het is. Heerlijk!

Dus: is trance eng?

Nee

Of vind je het nog wel eng?

Liefs, Ritska
(Delen = lief!)

ps. Is het een beetje duidelijker geworden waarom?
Is dat nog niet het geval (want ik kan er ook helemaal naast zitten en denken dat mijn uitleg duidelijk is terwijl dat niet het geval is) of wil je meer weten over trance of een sessie? Stel je vragen dan onder dit blog en dan zal ik ze met liefde beantwoorden.

foto gemaakt door rawpixel.com – nl.freepik.com